Gordelroos

foto gordelroosGordelroos wordt ook wel herpes zoster genoemd. Het is een vorm van huiduitslag  die aan één kant van het lichaam voorkomt. Wanneer er sprake is van herpes zoster, komen na tintelingen en pijn aan de huid blaasjes voor op de huid die lijken op waterpokken. Net als bij waterpokken kunnen de plekken na openkrabben ernstige littekens veroorzaken. Op de romp hebben de blaasjes de vorm van een gordel of band. Hier komt ook de naam vandaan. De blaasjes komen voor in groepjes en de huid onder de blaasjes is rood. Het gedeelte van de huid waar de blaasjes voorkomen, is scherp begrensd en duidelijk.

Symptomen

Gordelroos is over het algemeen duidelijk te herkennen aan de volgende symptomen:

 • Tintelingen of een prikkend gevoel aan de huid
  •       Jeuk of pijn aan een deel van het gezicht, de romp of de ledematen
  •       Rode vlekjes en blaasjes die gedurende de week kunnen vermeerderen
  •       (Hevige) pijn
  •       Een grieperig gevoel en koorts
  •       Jeuk en pijn zonder vlekjes of blaasjes
  •       Een ontstoken oog (bij herpes zoster in het gezicht)

Oorzaken

Gordelroos wordt veroorzaakt door het waterpokken virus, het varicella-zostervirus. Het is een besmettelijke aandoening. U kunt de aandoening dus van iemand die gordelroos heeft, overkrijgen. Ook wanneer u vroeger nooit waterpokken heeft gehad, kan een persoon met de aandoening u ook besmetten met het varicella-zostervirus. Wanneer u (vroeger als kind) wel al een keer waterpokken gehad heeft, komt u nooit meer helemaal van het waterpokken virus af. Het varicella-zostervirus blijft dan sluimeren in bepaalde zenuwcellen in het lichaam.

Het kan zijn dat u na de waterpokken te hebben gehad nooit meer last heeft van de door het virus veroorzaakte aandoeningen. Het kan echter ook zo zijn dat u tientallen jaren later te maken krijgt met gordelroos. Herpes zoster komt namelijk bij 20% van de bevolking eenmalig voor. Over het algemeen is het zo dat uw immuunsysteem op dat moment wat verzwakt is. Als u op zo’n moment dan in contact komt met een kind dat waterpokken heeft, kan het zijn dat het virus ineens weer actief wordt en zich uit in een gordelroosinfectie.

Het is bekend dat herpes zoster infecties in de zomer veel vaker voorkomen dan in de winter en voornamelijk voorkomen bij mensen van boven de zeventig jaar oud. Hoewel herpes zoster eigenlijk maar eenmaal in een mensenleven voorkomt, kan het ook zijn dat u een van de uitzonderingen bent die meerdere malen met de aandoening te maken krijgt. Indien dit het geval is, is uw algehele afweer hoogstwaarschijnlijk verzwakt en is een onderzoek naar verminderde weerstand nodig.

Meer informatie over gordelroos vind u op deze website.