Netelroos bij kinderen en baby’s

Netelroos is hetzelfde voor volwassen als bij kinderen en baby’s toch gaan we er even apart op in omdat het op de kleine een veel grotere impact kan hebben dan bij grote mensen. Deze aandoening is het gevolg van een allergische reactie en wordt in de volksmond ook wel galbulten genoemd. De huid is bezaaid met kleurloze, lichtroze tot en met lichtrode vlekjes die vol zitten met vocht en aanvoelen alsof jij of je kind gestoken zijn door brandnetels. Wanneer u bang bent voor de besmettelijkheid van netelroos kunt u naar de netelroos besmettelijk pagina gaan.

Ook bij kinderen is netelroos niet besmettelijk. Het komt voort uit een allergische reactie.

Hoe kan de allergische reactie ontstaan?

  • antibiotica of andere geneesmiddelen
  • Bepaalde stoffen of planten
  • Sommige voedingsmiddelen: noot, eieren, melkproducten of fruit
  • Kleurstoffen of conserveringsmiddelen in het eten.
  • Insectenbeten en/of insectenstelen.
  • Stress en spanning
  • Als gevolg van een ziekte (via een infectie)
  • Via invloeden op de huid: druk, kou, zon en warmte

Netelroos is een veelvoorkomende aandoening. Helaas ontbreken exacte cijfers omdat het geen aandoening is waarvoor je de huisarts moet bezoeken.

Hoe ziet netelroos er uit?

foto netelroos kindPlotseling komt het opzetten, het kan werkelijk vanuit het niets in één keer ontstaan. Daarna kan het binnen enkele uren weer verdwijnen maar het kan ook langer blijven, tot enkele weken. Soms verschuift het van plek en ook kan het meerdere keren terugkomen. Doordat het een gevolg kan zijn van een allergische reactie is het soms niet helemaal duidelijk waar het precies van komen. De aandoening kan variëren van klein bultjes, niet groter dan een paar millimeter zonder verkleuring tot een lichtroze kleur. In ernstige gevallen kunnen er hele vlekken over het lichaam zich voordoen. De kleur kan dan naar lichtrood verschuiven. De jeuk kan mild tot ondragelijk zijn.

Lees hier meer over de behandeling van netelroos

Moet ik naar de huisarts?

Voor netelroos is het in de meeste gevallen niet nodig om naar de huisarts te gaan. We hebben al besproken dat de uitslag binnen een paar uur tot een paar weken weer weg zou moeten zijn. Duurt het langer dan 3 weken dan raad ik je aan om toch de huisarts te bezoeken.

Omdat de uitslag kan ontstaan als gevolg van een allergische reactie. Is het verstandig om uit te zoeken wat deze allergische reactie is. Ook kan het zijn dat je nu medicijnen aan je kind of baby geeft die de netelroos veroorzaken. Ook hier raad ik je aan om de huisarts even te bezoeken.

Heeft je kindje het nog niet zo lang maar wordt het steeds erger? Denk hierbij aan opgezwollen lippen en oogleden en heeft je kind het benauwd. Raadpleeg dan direct de huisarts.

Wanneer u zeker wilt weten of uw kind echt netelroos heeft kan de netelroos symptomen pagina handig zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *